Naše priče

Andrea Peres: Bosansko kolo

Početak popisa stanovništva i domaćinstva zatekao me je u Banjoj Luci. Prije toga sam puno o tome slušala. Najveća nada bila je da će popis pojasniti poslijeratnu sliku stanovništva u BiH. Nada je, pokazalo se, bila daleko od stvarnosti.

Propaganda koja je počela podsjećala je na prijeratne priče:  “Ako se ti ne izjasniš, izjasniće se drugi!” Ponovo se ukazala stara borba između “građanskog” i “etničkog/nacionalnog ” poimanja i definisanja čovjeka u jednom prostoru gdje samo oni koji pripadaju jednoj grupi imaju političko pravo – kad, naravno, grupa kojoj pripadaju postoji u ustavu.

Popis obično služi da se zna koliko nas je, gdje živimo i kako živimo u socioekonomskom smislu. U BiH, to se od početka pokazalo kao velika trka za “nas”, protiv “njih” –  da nas bude više ili manje, da budemo najugroženiji ili ne, da budemo dobri i kad nismo.

26. septembar. U Banskom Dvoru, Banjoj Luci, RS. Obilježava se 10 godina Saveza nacionalnih manjina u RS. Poruka vlade RS je bila da se svaka osoba koja pripada nacionalnoj manjini izjasni na popisu kao ono što jeste, jer nisu ostali, niko nije “ostali”. Aplauz. Na isti fazon, leci i plakati po Sarajevu proglašavaju: “Bitno je biti Bošnjak!” Bez aplauza.

baner
Bosansko kolo

Irina iz Donjeg Vakufa. Raseljena u Srebrenicu. Živi u Banjoj Luci.

Bojan. Iz Banjaluke. Otišao u Beograd. Pa u Barcelonu. Živi u Banjoj Luci.

Azra. Iz Bijeljine. Raseljena u Sarajevo. Otišla u Visoko. Živi u Sarajevu.

Andrea. Raseljena is Viteza. Otišla u Zenicu. Živi u Sarajevu.

Dragana. Iz Sarajeva. Živi u Banjoj Luci.

Slobodan. Iz Sarajeva. Otišao u Rogaticu. Živi u Banjoj Luci.

Haris. Iz Banjaluke. Otišao u Švedsku. Živi u Švedskoj.

Sanela. Iz Čelinca. Živi u Njemačkoj.

Dražen. Iz Vareša. Otišao u Ameriku.

Gordana. Iz Jajca. Živi u Banjoj Luci.

Sabina. Iz Goražda. Otišla u Bugarsku. Živi u Sarajevu.

Dušica. Iz Bihaća. Živi u Banjoj Luci.

Adnan iz Ilidže. Raseljen na Alipašino Polje. Danas živi na Bjelavama.

Samira iz Kovačića. Raseljena na Alipašino Polje. Vratila se kući.

Igor iz Trga Heroja. Raseljen na Otoku. Vratio se kući.

Adil. Svađao se sa svojim podstanarom jer je ovaj primio popisivača. Adil nije htio da se podstanar popiše u njegovom stanu u Banjoj Luci. Hoće Adil da se popiše tamo, a ne u Novom Gradu gdje živi sa djevojkom. Adil je pobjegao u ratu. Bio je svuda po Evropi. Rekao je poslije da mu smetaju ona tri pitanja – koja je tvoja vjera, nacionalnost i jezik. I da se boji da saznaju da ima podstanara i ne plaća porez.

Senad se vratio iz Holandije. Isto se boji da podstanar primi popisivača. Podstanar je iz Jajca. Živi u Banjoj Luci. Na koncu, dao mu je da se popiše u stanu. Ali je došao iz Holandije da se također popiše.

Adisa iz Jajca. Živi u Sarajevu. Njen sin, oženjen sa Bihaćankom, s kojom ima troje djece, živi u Norveškoj. Mame su ih popisale.

Dragana iz Sarajeva se udala za Stefana iz Banjaluke. Imaju dvoje djece.

Azra je upoznala Safeta u Sarajevu. Sad žive skupa .

Bojan je oženjen sa Jelenom koju je upoznao u Beogradu. Žive u Banjoj Luci.

Adil se upoznao sa Zoranom u Novom Gradu. Žive sada zajedno.

Fatima nije otišla iz Prijedora. Umrla je u subotu navečer u 55. godini i sa sjajem u očima, 20 godina poslije rata.

Miloš iz Gradiške pucao je na Sarajevo sa Trebevića. Kad je dobio upalu bubrega skoro je umro jer mu nisu dali da ide u bolnici. Imao je 18 godina i izgubio oca u ratu. Vratio se u Gradišku.

Irina je izgubila oca u ratu. Otišla je u Srebrenicu.

Dražen je izgubio oca u ratu. Ostao je u Sarajevu.

Zaključak

Sutra se u Republici Srpskoj očekuje postepeno naoblačenje sa juga u drugoj polovini dana, dok se u noći na jugu očekuje kiša, u ostalim područjima snijeg i susnježica. U Federaciji BiH isto.

Sutra u BiH očekuje se maglovito jutro sa mrazom, dok će tokom dana biti pretežno sunčano i malo toplije. Krajem dana na sjeveru umjereno naoblačenje. Vjetar slab, promjenljivog pravca.

Napomena

Nije mi trebalo mnogo vremena u BiH, između Banja Luke i Sarajeva, da napišem ovaj popis. Izvinjavam se mojim prijateljima koji će se sigurno prepoznati ovdje bez obzira na činjenicu da sam im promijenila imena.

 

Category: Naše priče, U prvom licu
Tags: , , , , , , , , , ,
Author: