O nama

TEE je zamišljen kao medijska platforma koja povezuje Švedsku/Skandinaviju i post-jugoslovenski prostor kroz kontinuirani dijalog u široko postavljenom evropskom okviru. Saradnici Trans Europe Expressa su na raznim stranama Evrope i sveta, različitog su porekla, višestrukih (“hibridnih”) identiteta; povezuju ih sličan senzibilitet, jezik,  veza sa post-jugoslovenskim prostorom, kao i verovanje u blagotvornost “presađivanja” pozitivnih vrednosti iz jedne sredine u drugu; u ovom slučaju to je, pored ostalog, verovanje da bi ”švedsko-skandinavske” vrednosti poput jednakosti, otvorenosti, demokratičnosti, poštovanja pojedinca, slobode izražavanja, jednakosti polova dobro došle post-yu društvima, kao što bi malo balkanske neposrednosti, spontanosti i sposobnosti improvizacije imali blagotvorno dejstvo u  skandinavskim.

TEE je višejezička platforma, ali će, bar u početnoj fazi projekta, primat imati većinski jezik bivše Jugoslavije koji je danas poznat pod četiri različita imena: bosanski, hrvatski, crnogorski i srpski. Taj ’podeljeni jezik’ je još uvek jedna od najsnažnijih metafora post-jugoslovenskih podela – iako su razlike između tih “jezika” minimalne, zvanični mediji u tim zemljama i dalje ih ne tolerišu.

Upravo zato jedno od glavnih nastojanja Trans Europe Expressa biće da kreira “zajednički jezik” prihvatljiv i razumljiv svima u post-jugoslovenskom prostoru; tačnije – svima koji su umorni od nerazumevanja i netrpeljivosti, a prvenstveno mlađim ljudima koji osećaju potrebu, neophodnost i želju da komuniciraju i da prevaziđu mučnu konflktnu prošlost nasleđenu od roditelja.

TEE je zamišljen kao prostor za tolerantan višeslojan dijalog i komunikaciju; kao platforma koja će kulturu na jeziku sa četiri imena smestiti u širi i smisleniji evropski i globalni kontekst; kao mesto promocije vrednosti poput jednakosti, otvorenosti, jednakosti šansi i jednakost polova, slobode izražavanja itd. Trans Europe Express želi da otvori put drugačije komunikacije; put dijaloga koji vodi prevazilazenju konflikata, a ne njihovom produbljivanju…

Projekat je interaktivan. Predlozi i sugestije su dobrodosli.

predrag_dragosavac
Predrag Dragosavac
Urednik, novinar