Naše priče

N.D: Cockroach Studies

Na jugu Španije, u Granadi, gradu poznatom po fijesti, ludom zezanju i opuštenim ljudima, dočekale su me i buba Španjolke, male, velike, porodilje i njihova jaja.

Živela sam u zgradi u kojoj bi verovatno i Alex de la Iglesia odlepio, ili bi snimio “La Comunidad” serijal.

Ružna, visoka zgrada sa tamnim hodnicima, malim prozorima i niskim plafonima. Prototip zgrade u “novijim” delovima Granade koji se ne pojavljuju na razglednicama ni u turističkim brošurama. Tu sam po prvi put uživo videla kako izgledaju larve bubašvaba. Vremenom sam naučila kako dišu…

placa franco

U proleće, sa lepim vremenom i radosti au plein air živnjenja, ulice Granade postajale su i hrskave – moralo je da se pazi kuda se gazi.

Kad bi u dan zakoračio bosom nogom i nagazio na “buba Španjolku”, to bi bio znak da više “nema zime”. Posle nekog vremena oguglaš. Na kraju se navikneš.

cockroach_studies

U društvu, blattodea je postala čest subjekt diskusija.

– Kod “nas” termin je buba-“švaba” ili buba-“rus” – objašnjavala bih drugarima.

–  Mi u Španiji razlikujemo “plavuše” (američkog porekla) i “crnke” ( domaće) – odgovarali bi mi.

I novine su često pratile dešavanja na terenu i pisale o agresivnim plavušama koje su crnkama došle glave…

las_rubias_acabanconlasmorenas

Stan u kome sam živela bio je na prvom spratu, a kuhinja je imala prozore koji gledaju na “svetlarnik”. Svetlarnik je common place u španskim zgradama, i veliki broj stanova ima bar jednu prostoriju (a mnogi i sve) čiji prozori gledaju na unutrašnjost zgrade i komšijske prozore.

U svetlarnik  su komšije imale običaj da bacaju đubre sa gornjih spratova. Vika, galama, svadje, ponekad i tuče – živi prenos iz svetlarnika otkrivao je slatke tajne kućnog saveta.

Na vrhu zgrade, kulirali su golubovi i njihov sluzavi (govnjivi) doprinos je takođe ispunjavao prostor. S vremena na vreme neki od njih završio bi dole u svetlarniku, u sopstvenom izmetu, i svoj život.

Bila sam još uvek veoma mlada, i dalje su u meni tinjale nade naivnog deteta da ja mogu da promenim svet.

Jednog dana tako odlučila sam da, kad već neće niko drugi, odem i ja očistim taj svetlarnik.

Prvo je trebalo uloviti komšije čiji je stan imao vrata ka svetlarniku.

Komšije su bile mladi par iz nekog obližnjeg španskog sela. Na momente ludi u ljubavi, u ostalo vreme bučne rasprave, lomljava, tuča. Harmonija zajedničkog  života. Zidovi ka njihovom stanu bili su tako tanki da sam se često osećala kao da sam i ja učesnik njihove strasne “ljubavne” veze.

Smirivali su se ispred televizora. Uveče su stalno nešto pržili.

Sin título-12

U to vreme u Španiji bio je bum programa “Operación triunfo”, “Big brother sezona 2, 3, 4, itd” i raznoraznih drugih “rijaliti-survajval” programa. Većina mojih cimera, takođe studenata nisu se pomerali sa kauča ispred tv-a, tako da sam ove fenomene imala priliku da dobro izučim.

Bila sam ponosna što toga “kod nas” nema, ali moja sreća nije dugo potrajala. Čim se završio embargo, “naši” su se potrudili da uvezu “samo najgore”.

Komšinica je išla u višu školu za pedogoge ili sestre. Njen piskutav glasić začuo bi se samo ponekad… Zvučnim prostorom dominirala je gruba i agresivna pojava njenog “dragana”. On je svakim danom bivao sve deblji i zapušteniji, ona sve mršavija i bleđa. Love was in the air.

Ljubavni par je imao mačka koji je po ceo dan visio sam kod kuće, pa je dolazio kod mene, preko svetlarnika, kad bi mu dosadilo da se igra sa bubašvabama.

cockroach_lifecycle

Bio je mlad i umiljat, sivo-bele masne dlake koja je mirisala na prženo i preprženo. Posle nekoliko meseci komšije su “uzele” i kuče. Mešanca nemačkog ovčara.

vivalarepublica

Došao je i dan za ulazak u svetlarnik. Navukla sam plastične kese na patike, stavila rukavice i krenula u akciju, zajedno sa Lamijom, Marokankom koja je u to vreme živela sa mnom. Njena odluka da mi pomogne podigla joj je ugled u mojim očima. Na muci se poznaju junaci.

`caballeroJEDI

Kroz stan komšija mladih ljubavnika, pun buba-švaba, moja hrabra princeza i ja ulazimo u svetlarnik. Komšija se smeška, ali nema nameru da pomaže. Radoznalo je odmerio naša nesvrstana dupeta i vratio se da gleda tv.

Đubre na sve strane. Pod lepljiv od prljavštine i masti. Plastične flaše istrošenog zejtina, kese sa đubretom, kašike, odbačene igračke… Iznad nas bojno polje, trebali su nam i šlemovi, nije se znalo kad i šta može da “padne s neba”.

Na žici za sušenje veša sa drugog sprata visi donji veš nekadašnje zavodnice – nekada beo, sada pocrneo, umašćen i prljav. U uglovima čuče stari frižider nalik na frikomov za sladoled, zarolane stare roletne, na čijim zidovima dremaju milioni larvi buba-švaba. Šta god da pomakneš, one koje su se već izlegle uče prve korake. Brzo uče.

U uglu nalazim uramnjenu sliku –nalik onima koje se kupuju kod Kineza. Sa platna mi se smeši Isus.
jesus

Category: Naše priče, U prvom licu
Tags: , , , , , , , , , , , ,
Author: