Info

Globalni bar u KC Gradu – sreda, 13. novembar, 17.30 – Dođite!

Naslov diskusije: “Manjine, autonomija, nasleđe – u nordijskom, balkanskom i evropskom kontekstu
Učesnici:
Sarah Stephan, stručni saradnik i istraživač u Mirovnom institutu sa Olandskih ostrva (Finska)
Igor Štiks, istraživač na Edinburškom univerzitetu (Edinburgh School of Law), pisac, jedan od osnivača Subversive festivala u Zagrebu
Jelena Pejković, programski direktor beogradske kancelarije Centra za održivi prostorni razvoj “Expeditio” koji je jedan od dugoročnih regionalnih partnera organizacije “Cultural Heritage without Borders”
Moderator: Susanna Wasielewski Ahlfors (Global Repoting – Švedska)  http://www.globalreporting.net/en/coworker/susanna-wasielewski-ahlfors
Mesto: KC Grad, Brace Krsmanović 4, Beograd;
Vreme: Sreda, 13. novembar; okupljanje od 17.20; početak diskusije 18.00; optimalno trajanje diskusije 75 minuta;
Bar_logo
Pod pokroviteljstvom Švedskog instituta, stokholmska medijska agencija “Global Reporting” (www.globalreporting.net) će narednih meseci, u partnerstvu sa Kulturnim centrom “Grad” i Kolarcevim narodnim univerzitetom, upriličiti seriju diskusija i predavanja na aktuelne evropske teme u Beogradu (u KC “Grad” i na Kolarcu) sa učesnicima iz Skandinavije i bivše Jugoslavije.
“Globalni bar” – debatna arena u kojoj eminentni panelisti (stručnjaci raznih profila, predstavnici civilnog drustva, političari, novinari itd. ) o ozbiljnim temama razgovaraju u nekonvencionalnoj, ‘barskoj’ atmosferi, postao je zaštitni znak “Global Reportinga” u Stokholmu i Švedskoj. Ideja da “Globalni bar” s vremena na vreme “putuje” u Beograd rodila se ne samo iz želje za uspostavljanjem kontinuirane intelektualne komunikacije i razmene na relaciji Skandinavija –  bišva Jugoslavija, već i iz potrebe da se uspostavi širi, evropski kontekst za aktuelne javne diskusije, kako u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji, tako i u Švedskoj i Skandinaviji.
Tema novembarskog Globalnog bara je “Manjine, autonomija, nasledje – u nordijskom, balkanskom i evropskom kontekstu”. Biće ukrštena nordijska i balkanska iskustva, a pogled će biti uperen unapred – u ‘zamišljanje budućnosti’. Razgovor će biti vođen na engleskom jeziku. Ulaz je slobodan, ali će broj mesta biti ograničen.
O učesnicima:
Sarah Stephan je stručni saradnik i istraživač u Mirovnom institutu sa Olandskih ostrva. Specijalizovala se za evropsko pravo, kao i za javno međunarodno pravo, posebno u post-konfliktnim oblastima.
Igor Štiks je istraživač na Edinburškom univerzitetu, ko-autor je studije “Državljanstvo posle Jugoslavije”, a pored akademske karijere izuzetno je uspešan i kao pisac (njegov roman “Elijahova stolica” preveden je na više evropskih jezika), ali i kao aktivista i jedan od pokretača Subversive festivala u Zagrebu.
Jelena Pejković je arhitekta (diplomirala je na Univerzitetu Harvard, a master diplomu stekla na Masačusetskom institutu za tehniku) i od prošle godine je programska direktorka beogradske kancelarije Centra za održivi prostorni razvoj “Expeditio” koji je jedan od dugoročnih regionalnih partnera organizacije “Cultural Heritage without Borders”.
Category: Info, TEE Video
Author: