Info

“Brazil nije za početnike”

U izdanju Mostarta iz Beograda objavljena je knjiga “Brazil nije za početnike” urednika ovog sajta Predraga Dragosavca. Knjiga je žanrovski fluidna (jedni to nazivaju dokumentarnom prozom, drugi kombnacijom putopisa i eseja) i predstavlja mozaik sličica o najvećoj južnoameričkoj zemlji  – o prošlosti i sadašnjosti, starosedeocima i doseljenicima, gospodarima i robovima, o ogromnim gradovima i nenaseljenim prostranstvima, o ljubavi, muzici, fudbalu…

Zajedno sa brazilskim drugarom Andreom de Limom, Predrag je na radiju Beograd 202 godinama vodio emisiju  Brazilska čorba, tako da knjiga Brazil nije za početnike nije samo hronika njegovog šestomesečnog putešestvija Brazilom, nego i jedne dugogodišnje fascinacije tom zemljom, njenim ljudima, šarenilom njene kulture, muzikom, protivrečnostima njene svakodnevice…

“Knjiga Brazil nije za početnike čitaocima realno, lepim narativnim stilom dočarava Brazil. Saznajemo kako žive ljudi u Brazilu, vrlo interesantne istorijske podatke, ali i savremene društvene procese i kretanja u petoj po veličini zemlji sveta… “, napisala je u kratkoj recenziji Nevena Konstadinović, novinarka Radio Beograda, dok Roman Balvanović, iz Jugoslovenskog udruženja latinoamerikanista, knjigu definiše kao kombinaciju putopisa i eseja i mešavinu zapažanja, utisaka, priča, razmišljanja, fakata i stavova. “Tekst je zanimljiv, svež, iskren, a jezik – spontan, govorni, nepretenciozan… U  jedinstveni melanž suptilno su utkane opaske, komentari, citati, zapisi, pesme. Nađene su dodirne tačke između naše zemlje i Brazila čime se tka jedna lepa veza”, kaže Balvanović.

Naslov knjige je citat “izreke” Antonija Karlosa Žobima,  na koricama je ispisan kaligrafijom brazilskog pixação grafita, dok ilustracija predstavlja “re-miks” čuvene slike “Abaporu”  brazilske modernističke slikarke Tarsile do Amaral.  Na jeziku Tupija, starosedelaca Brazila, abaporu znači “čovek koji jede ljude” i ta slika Tarsile do Amaral bila je ilustracija uz “Antropofagijski manifest” pesnika Osvalda de Andradea, koji je slavio brazilski “kulturni kanibalizam”, odnosno hibridnost brazilske kulture.  Moglo bi da se kaže da je ideja “kulturnog kanibalima” nit koja se provlači kroz celu knjigu.

Autorsko rešenje naslovne strane i korica delo je Nevene Dragosavac, dok je dizajn i prelom knjige uradio Pablo Mayal. Uvodni tekst – “umesto predgovora” – napisao je Draža Petrović. Knjiga ima 208 strana i brzo se čita… Onima koji u Brazil putuju može da posluži i kao kulturni vodič; onima kojima to putovanje još nije u planu, približiće Brazil mnoštvom neposrednih susreta, priča i dogodovština, ali i bogatom faktografijom svih vrsta.

Category: Info
Tags: , , , , , ,
Author: