Transkultura

Iz “Priručnika iseljenika za Južnu Ameriku”

Pošto se iz naših krajeva i dalje odlazi – “trbuhom za kruhom” – u svim pravcima sveta, slično kao i pre stotinak godina, Trans Europe Express objavljuje jedan mali segment iz “Priručnika iseljenika za Južnu Ameriku” koji je daleke 1929. godine sastavila Lena Marković, a objavio Savez organizacija iseljenika u Zagrebu (Buenos Aires – Zagreb). Iako je od vremena kada su  ovi saveti iseljenicima pisani prošlo skoro 90 godina, dobar deo njih nije izgubio na aktuelnosti.
______________________________

Prijateljske upute organizacije Iseljenika u Zagrebu
(Onima, koji su odlučili da se isele, kao i onima već u Iseljeništvu.)

 1. Ako si već odlučio da seliš ili ako zbilja moraš seliti, idi odmah. Svaki dan koji ostaješ je materijalni i moralni gubitak, materijalni jer trošiš, a ne zarađuješ, moralni jer se učiš plandovati.
 2. Gledaj da se voziš na dobroj, a ne samo na velikoj lađi.
 3. Ako se voziš i u trećem razredu, budi ponosan ko onaj u prvom. Upamti da je ljepše otići iz trećeg u prvi nego obratno. Gledaj da se vratiđ u prvom razredu.
 4. Osiguraj se za slučaj smrti i nezgode na putu i u novoj postojbini. Mnogi to još ne čine jer zaboravljaju da su osiguranom i njegovima smrt i nezgoda tek pola muke.
 5. Ne putuj kroz svijet ko vreća. Otvori oči, pitaj, uči. Pa kad se vratiš u domovinu, nek se kupi oko tebe svijet da Te sluša, a nek ne kažu babe: “Martin u Zagreb, Martin iz Zagreba”.
  iseljenici1
 6. Pazi na svoje zdravlje. Ti nisi mašina, koja se, kad se istroši, razbije u komade i proda kao staro željezo. Ti si čovjek i imaš svoju domovinu u kojoj Te čeka još mnoga dužnost. Na zdravlju pojedinaca počiva zdravlje cijele naše rase.
 7. Ne uzimaj posla koji te ponizuje. Ubit ćeš ponos i u djece svoje.
 8. Ako ti nešto ne uspije, ne malaksaj. Gledaj kako se mrav po petnaest puta vraća po isto brvance.
 9. Upamti da se imetak stiče samo ako uhvatiš s oba kraja, ako manje trošiš nego zarađuješ.
 10. Ne trpaj prištednje u sanduk ili bječvu i ne veži je pod koljeno. Pohranjuj svoj novac u kojoj velikoj i sigurnoj banci u domovini, da se i domovina s time bude koristila.
 11. Ne precenjuj novac. Ako ne možeš imati oboje, bolje je da se kaže “on je pošten”, no “on je bogat”.
 12. Ako ti Bog dadne, pak se obogatiš, ne ponesi se. Nema ništa gadnijega od čovjeka koji je zinuo da pokaže zlatne zube.
 13. Ne menjaj ili preobrazuj svoga imena. Upamti da nije čovjek onaj koji se stidi svoga rodnog imena.
 14.  Kad dođeš u Ameriku pak vidiš sve golemo, sjajno, bogato, pak s tim uporediš što je u nas malo, skromno, siromašno: ne zapostavljaj domovine svoje. Upamti da za tebe tvoje seoce vrijedi više od cijele Amerike.
 15. Ne sagibaj leđa ni pred kim. Ali i ne napadaj nikoga. Poštuj zakon zemlje u kojoj zarađuješ svoj hljeb.
 16. Ne laži. Balkanizam, koji nas je ozloglasio po svijetu, je u laži. Čuvaj svoje poslovne i lične tajne. Ali ne vješaj lažne firme. Budi genleman po mislima i vladanju pak će svijet postupati naspram Tebe gentlemanski, a podignut ćeš ugled narodu svome. Jer ne zaboravljaj nikada da svijet po Tebi sudi cijeli Tvoj narod.
 17. Ne opijaj se. Nastoj da naučiš zašto su Amerikanci zabranili piće.
 18. Čuvaj se karata, kocki i sličnih igara. Ima igrača od zanata koj traže “jazbeca”, da ga uhvate kao miša. Pazi da ne osjetiš na sebi što kaže naša poslovica: “Mački je do igre, a mišu do plača”.
 19. Ne pripovjedaj nikome što imaš, da mu ne narastu zazubice i da se, kao mnogi do sada, ne posječeš – jezikom.
 20. Ne zaboravljaj Boga. Jer čovjek bez Boga je ko obzorje bez sunca. Ali ga ne traži na pampi, u uredu, tvornici, u prerijama, po okeanima, već u sebi. Tu je Njegovo Carstvo, ljepše i veće. Samoća je strašna. Ali ako nosiš Boga u sebi, nećeš biti nikada sam, ni u časovima života, ni u časovima smrti.
 21. Svaku večer prije nego što legneš okreni mislima lice prema starom kraju, kao što ga Musliman okreće prema Ćabi, i ne zaboravljaj da ti je ondje domovina i da se onamo treba da vratiš.
 22. Ne udaraj se u prsa i ne govori “ja sam učinio ovo, ja sam učinio ono”. Neka drugi stanu pred Tvojom ogradom i neka kažu: “Gledajte ljudi kako ovaj radi”.
 23. Sa svoga putovanja i nakon što dođeš u Tvoju novu postojbinu javi se Organizaciji Iseljenika u Zagrebu. Javi dobre i zle glase, jer Tvoje iskustvo će mnogome pomoći.
 24. Kad dođeš u svoje novo boravište odmah se priupitaj za onamošnja naša nacionalna, dobrotvorna, socijalna i prosvjetna, društva i pristupi kao član.
 25. Sakom onom, koji ide, dozivamo kao Hercegovac putniku kad ga sretne u planini: “Dobra ti sreća junače!”
Category: Transkultura
Tags: , , ,
Author: